lunes, 5 de noviembre de 2012

Les Fonts del Llobregat



Després d’un pont de Castanyada amb, jo diria... centeners de castanyes ben cuites, moniatos, uns boníssims panellets casolans!!! I una mica de Halloween amb carbassa inclosa... hem aprofitat per fer la sortida que teníem pensada a les Fonts del Llobregat a Castellar de n’Hug.

A 1300 metres d’altitud a la serra del Cadí naix un dels rius més importants de Catalunya, el Llobregat, un riu que banya un total de 28 municipis catalans. Els seus orígens; entre les roques i la vegetació naixen aquestes fonts subterrànies, veuen la llum i sobten als visitants amb la seva extrema bellesa.

 
Els colors de la tardor són exuberants en aquesta època i el paisatge es transforma en un mantell de verds clars i foscos, marrons, taronges inclús granes... molt maco. Els pics de les muntanyes nevats!!! Si, si el dijous passat ja va nevar a Rasos de Peguera...


Arribant al peu de les Fonts del Llobregat hi ha camins per fer a peu, amb cotxe es pot arribar fins al peu de les fonts on hi ha parking, zona de pic nic, restaurant i botiga.



Aquí comença un caminet senyalitzat d’ascens a dalt de la muntanya on es troba l’encantador poble de Castellar de n’Hug. Per aquest caminet fet de pedra amb baranes de fusta, ple de papereres, bancs per seure a descansar i contemplar la natura i escales per anar ascendint... trobareu les fonts, el propi naixement del riu on depenent de l’època de l’any trobareu més o menys cabal d’aigua. 

La cantinela de l’aigua ens acompanya cap a dalt (uns 30 minuts) fins arribar al poble de muntanya de Castellar de n’Hug; encantador!!! Entre d’altres trobareu productes típics de la terra; embotits, formatges, pa i d’altres abjectes típics com cistells de bolets, bastons de muntanya / travessa, etc... 

Nosaltres ens vem decantar per un croissant gegant típic d’allà que l’endemà al matí va fer les delícies de tots a l’hora d’esmorzar!!!

A dinar vem tornar a la Pobla de Lillet, al restaurant “La Cerdanya” on un menú de 12.50€ deixa tastar plats típics de la zona com pessols negres, trinxat, escudella, canelons de cérvol, guisats amb rovellons... tot això junt al riu Llobregat i front al pont vell del segle XIV:

És el més antic dels ponts que actualment travessen el Llobregat. Salva el desnivell existent entre el carrer Regatell i la carretera B402, de Guardiola de Berguedà a Ripoll. Aquest Pont de singulars característiques dóna al poble un segell de particularitat. Actualment té una sola arcada de grans dimensions. Alguns historiadors suposen que aquest pont constava de més d'una arcada. La volta de l'arc és de pedra treballada de manera irregular que, en girar per formar l'arc, disposa en sardinell. La sola o caixa del pont baixa en dos pendents: l'un és pronunciat i es compensa amb uns graons que acaben en una escala que mena a la carretera; l'altre, molt més suau, enllaça amb el carrer del marge oposat. Presenta un paviment de còdols més petits que els dels murs.

La seva construcció data del segle XIV i l'última restauració es va iniciar l'any 1984, pel Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. La intervenció va respondre a dos criteris: d'una banda, consolidar i reparar tots els elements malmesos al llarg del temps: de l'altra, una vegada fets els estudis d'investigació documental i arqueològica, dissenyar els elements nous que eren necessaris.

Tot just travessar el pont un parc va fer passar una bona estona als nens... i ja cap a casa a fer unes quantes castanyes més!!! 



Gràcies per compartir!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario